Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ο θαυμαστός κόσμος του Pierro Fornasetti



Πολλοί ίσως έχουν δει τουλάχιστον τα πιάτα του. Τα αναρίθμητα αυτά ασπρόμαυρα πιάτα όπου εμφανίζεται μια γυναίκα, που ο ίδιος ονομάζει Julia (το αληθινό της βέβαια όνομα είναι Lina Cavalieri), ενώ άλλα έχουν ήλιους και φεγγάρια και άλλα γνωστά θέματα του Fornasetti.



Ποιος ήταν ο Pierro Fornasetti 


Σύμφωνα με τον ίδιο, μία μόνο ιδέα του παρείχε τη δυνατότητα να αναπτύξει άλλες ιδέες. Είχε τόσο ελεύθερη φαντασία που το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του βασίζεται σε αναρίθμητες παραλλαγές διαφόρων θεμάτων.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι ο ήλιος, τα τραπουλόχαρτα, οι αρλεκίνοι, τα χέρια, οι αυτοπροσωπογραφίες. Το πιο γνωστό είναι το αινιγματικό πρόσωπο μίας γυναίκας. Το βρήκε σε ένα γαλλικό περιοδικό του 19ου αιώνα και το όνομά της ήταν Lina Cavgalieri. Ίσως επέλεξε το πρόσωπο αυτό για τα αρχετυπικά κλασικά γυναικεία χαρακτηριστικά. Μοιάζοντας με αρχαιοελληνικό άγαλμα και με τη Mona Lisa ήταν η τέλεια μορφή για να ενσωματώσει την ιδέα που είχε στο μυαλό του ο Fornasetti.


Τη βάζει να κλείνει το μάτι, της προσθέτει το μουστάκι του Τσάρλι Τσάπλιν, εμφανίζεται σε μία τηλεόραση, στην πρόσοψη ενός κτιρίου, ένα ρολόι, σε κομμάτια, σε πλαίσια, σε τρίγωνο κ.ο.κ.


Με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, όλο το έργο του αναπαράγεται σε μία σειρά καθημερινών αντικειμένων όπως πιάτα, τασάκια, ομπρέλες κλπ.

Στην αρχή υπήρχαν μόνο έξι λευκά πιάτα με ασπρόμαυρα σχέδια που απεικόνιζαν ένα γυναικείο πρόσωπο. Η σειρά όμως αυτή εμπλουτίστηκε με τα χρόνια, φθάνοντας τις 350 παραλλαγές του θέματος.

Ο Piero Fornasetti γεννήθηκε το 1913. Καταγόταν από το Μιλάνο και ήταν ζωγράφος, γλύπτης, διακοσμητής και εικονογράφος βιβλίων τέχνης, δημιουργός περισσότερων από 11.000 αντικειμένων, διοργανωτής διεθνών εκθέσεων και εκδηλώσεων, ενώ η παραγωγή αντικειμένων και επίπλων Fornasetti είναι από τις μεγαλύτερες του 20ου αιώνα.



Το μάθημα που παίρνει κανείς από το έργο του είναι η αυστηρότητα σε συνδυασμό με τη φαντασία, αλλά και μία κομψή και μυστική αίσθηση χιούμορ. Ο γιος του Fornasetti, ο Barnaba, συνεχίζει την παραγωγή του έργου του πατέρα του, με την αναβίωση των πιο δημοφιλών κομματιών και τη δημιουργία νέων σε συνεργασία με βιομηχανίες που παράγουν τα αντικείμενα έπειτα από αδειοδότηση.

Έτσι έχουμε την παραγωγή μίας νέας συλλογής προϊόντων όπως αξεσουάρ μόδας (γραβάτες, φουλάρια, γιλέκα, ομπρέλες), αντικείμενα για το σπίτι (πορσελάνες, έπιπλα, λάμπες, υφάσματα, λευκά είδη και πολλά άλλα).

























































Πηγή: ifitshipitshere.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου